Alberto Manguel

Alberto Manguel är född 1948 i Buenos Aires. Han levde sina första sju år i Tel-Aviv där hans far var ambassadör. Han talade engelska och tyska och lärde sig sedan spanska då de flyttade tillbaka till Argentina. 

 

Som sextonåring arbetade han i bokhandeln Pygmalion i Buenos Aires, en engelsk-tysk bokhandel som var en av stadens mötesplatser för alla litteraturintresserade. En sen eftermiddag kom författaren Jorge Luis Borges in för att handla på hemväg från sitt arbete som chef för Nationalbiblioteket. Efter att han hade valt ut ett par titlar frågade han om Alberto ville komma och läsa för honom på kvällarna. Det gjorde han sedan i fyra år, 1964 — 1968. Mötet med Borges kom att prägla den unge Alberto och hans syn på litteratur och författandet. 

 

1968 i maj lämnade Alberto Argentina för Europa. Han hade bestämt sig för att leva utomlands och för sitt skrivande. På 1970-talet levde han ett kringvandrande liv i Frankrike, England, Italien och Tahiti. Han undersökte, översatte, sammanställde och läste hela tiden. 1980 skrev Alberto och Gianni Guadalupi boken Dictionary of Imaginary Places. Här börjar hans författarskap ta form och bli verklighet.     

   

I början av 1980-talet flyttar han till Kanada och bosatte sig i Toronto. Här föds hans tre barn och här skriver han böcker och i tidningar. Han blir kanadensisk medborgare och identifierar sig sedan dess alltid som kanadensare. 

 

År 2000 flyttar han med sin livskamrat till Frankrike. De börjar renovera upp ett gammalt medeltida hus i Poitou-Charentes regionen. Här bygger han även sitt numera kända bibliotek som inrymmer 30 000 böcker. (se filmsnuttarna hur där ser ut) Här bor och lever de nu och han har etablerat sig som känd antologiredaktör, kritiker, översättare, essäist, romanförfattare och redaktör med internationellt rykte. 

 

Alberto Manguels böcker på svenska:

 

En historia om läsning (1999)

Läsa bilder - en historia om kärlek och har (2002)

Nattens bibliotek  (2007)

Från fjärran land det kom ett bud (2009)

Dagar med Borges (2014)

 

Man blir aldrig trött på bilder från Albertos fantastiska bibliotek: