Kansas, Kerry Livgren

 

Under 70- och 80-talet fanns ett band med namnet Kansas där en av frontfigurerna var Kerry Livgren. Kansas kom att bli ett av de ledande banden inom det som kallas symfonisk rock. Långa låtar där det händer mycket, stundom svänger det ordentligt och stundom är det lugn, lugnt för att igen byta till ren rock n roll. Det är elgitarrer, trummor, hammondorglar, cellon, fioler och mycket mer som man använder sig av i musiken, därav namnet.

Kansas är som band något av en fanbärare av äkta musik, man spelar på riktigt. Ofta får man ta till den glädjen efter att man överallt mer eller mindre tvingats höra till playback eller datoriserad och själlös musik.

Kansas bildades i början av 1970-talet av Kerry Livgren och Phil Ehart. 1974 kom de med sin första skiva, Kansas. Från att ha varit förband åt The Doors på deras sista turné blev de nu ett begrepp inom den symfoniska rocken, eller progressiva som den också kallas. Kansas kom att nå ut till de stora massorna och fick oförglömliga hittar med Dust in the wind och Carry on wayward son för att nämna några. Alla signerade Kerry Livgren.

Deras skivor Kansas (1974), Song for America (1975), Mascue (1975), Leftoverture (1976), Point of no return (1977), Monolith (1978), Audio-Visions (1979) kom att sälja miljioner.

Kerry Livgren som hade sökt meningen med tillvaron inom filosofier och österländsk andlighet kom till Kristen tro sommaren 1979. efter sitt nattliga samtal med Jeff Pollard, som turnerade med dem, gick han följande till en kristen bokhandel och köpte en ansenlig mängd böcker för att fördjupa sig i den tro han funnit. 1980 kommer Kerry Livgren med sin första soloskriva Seeds of change, där hans nu nyfunna tro lyser fram.

Kansas har dessa första år av 80-talet fått nytt blod i den unge och nye sångaren John Elefante och 1982 kom de med skivan Vinyl Confessions. Nu hade även stilen för gruppen ändrats. 1983 kom skivan Drastic Measures och efter det splittrades gruppen. (för att sedan senare uppstå med nya uppsättningar)

1983 så bildar Kerry Livgren tillsammans med Dave Hope gruppen AD. Samma år kommer deras första skiva Time line. Det var hårt för Kerry att avsluta Kansas efter 13 år, men det var något som måste göras och han hade ju möjlighet att skapa ny musik genom gruppen AD. Kerry Livgren är en av de mest udda musikprofilerna som finns och hans musik är sådan att antingen gillar man den eller så inte. Något mitt emellan finns inte. Tack och lov för det.

AD:s skivor och Kerrys soloskrivor:

Seeds of change (1980)

Time line (1983)

Art of the state (1985)

Reconstructions (1986)

Prime mover (1988)

One of several possible musics (1989)

When things get electric (1993)

The minds eye (1996)

AD Live (1998)

Läs även Kerry Livgrens självbiografi Seeds of change.