Bach

 

Bach berör alla. Hans musik älskas av miljoner människor än idag. Musiker, författare, psykologer, snickare, präster m.fl. älskar hans musik. Till och med de som spelar hårdrock älskar, hyllar och låter sig inspireras av Bach. Dessutom anser många att han är den största tonsättaren och kompositören genom tiderna. Chopin ansåg att Bach var all musiks början och slut. Robert Schumann sade: ”Musiken är skyldig Bach lika mycket som den kristna religionen sin grundare.”

Owe Wikström, professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet, har skrivit en bok Toccata som är personliga reflexioner över musikens roll i våra liv. Han berättar i sin bok om Bachs liv och verk, men också om den religiositet som präglar Bachs musik, med andra ord en bok för dig som är musikälskare eller vill läsa något annat än det vanliga.

Bach föddes i Eisenach i Thuringen år 1685. Som nioåring tvingades han flytta till sin äldsta bror efter att ha förlorat båda sina föräldrar. Han kom att leva hela sitt liv på ställen som Eisenach, Ohrdruf, Luneberg, Arnstadt-Muhlhausen, Weimar, Köthen och Leipzig. Med andra ord var han den stad och den församling trogen där han jobbade. Han blev aldrig en världsstjärna i den bemärkelsen att han reste världen runt och spelade musik.

Trots att det finns en hel del fakta om Bach så vet man ändå väldigt lite om honom jämfört med t.ex. Mozart. Han har lyckats med att dölja sin person för att låta världen få njuta av hans fantastiska musik som han ville ära Gud med.

Hans liv handlade mycket om att undervisa sina elever, skriva musik för högmässor och andra förrättningar inom kyrkan, undervisa i latin, teologi och leda körer.

Bach var gift två gånger och fick tjugo barn, av vilka han följde tio till graven. I dag finns litet mer än 1100 av hans kompositioner bevarade och man säger att det är drygt en tredjedel av allt som han komponerade.

Bach dog den 28 juli 1750. Han var mannen som gav världen Matteuspassionen och de sex Brandenburgkonserterna.