Máire Brennan och Clannad

 

För snart 40 år sedan bildade Máire Brennan bandet Clannad tillsammans med sina två bröder Pól och Ciarán och morbröderna Noel och Pádraig Duggan. Bandet blandade traditonell keltisk musik med modärna klanger. Till bandets egenheter hörde att de sjöng vissa texter på gaeliska, Irlands ursprungliga språk. En egenhet som blivit bestående.

Under 70-talet var Clannad och deras skivor i mångt och mycket en väl förborgad irländsk hemlighet. Men 1982 erhöll de intenationell ryktbarhet med sitt tema till tvfilmen Harry´s Game. Sedan dess har de intagit en självklar plats bland irländska band med världsstatus.

Trots detta förknippas Clannads sound idag nog mer med artisten Enya, som sålt miljontals skivor. Enya är Máires lillasyster och sjöng med i Clannad några år på 80-talet. Sedan tog hennes succéfulla solokarriär vid. Máire har själv gjort en solokarriär i 20 år och hunnit med att ge ut 6 soloskivor (när detta skrivs).

När Máire gav ut sin tredje soloskiva Perfect time (1998) så hade hon blivit mer tydlig med sin kristna tro än vad hon varit tidigare. En tro som hade funnits med länge, hon är katolik sedan barnsben, men som sedan hade fördjupats. Vilket mötet med maken Tim hade stor del i, Máire berättar; “Tim var kristen, ptotestant, och hade en lång resa att dela med sig av. Vi hade båda frågor kring tro, så vi försökte inte förändra varandra. Det ledde till att vi lärde ,ycket av varandra, och Gud använde det till att föra oss närmare varandra och närmare Honom.

Några år tidigare hade Máire och Tim lärt känna medlemmarna i den keltiska gruppen Iona. Vilket ledde till att hon medverkade på deras skiva Journey into the morn. Samarbetet med Iona fick Máire att vilja utforska den keltiska kristendomens historia och särdrag.

Under en turné med Clannad i Australien träffade Máire en pastor som frågade henne vad som var speciellt med den keltiska kristendomen och eftersom hon inte var så kunnig på det området så fick det henne att kasta sig över historieböckerna.

Hon fick lära sig att den keltiska kyrkans historia är mycket speciell – vid en tipunkt åkte till exempel 10% av det irländska folket ut som missionärer till andra länder. Att få reda på sådana saker och mycket annat kom att inspirera Máire till att skriva många av sångerna på skivan Perfect time.

Sedan skivan Perfect time så har Máires egen karriär omfatat stora delar av vår värld. Hon har setts i tv, hon har gjort konserter och hon har gjort underbara skivor.

Clannads diskografi är lång med start 1973 så det blir bara några förslag här.

Album:

Anam         1991

Banba        1993

Lore           1996

Sedan finns det många samlingsalbum.

Máires skivor.

Máire                                  1992